הצלחת העסק שלכם נמדדת בכל מיני מובנים. החישוב של רווח תפעולי של עסק עוזר לבעלי העניין ולכל מי שמעורב בפרטים הכספיים של העסק לדעת עד כמה העסק הינו אפקטיבי בטיפול בפעילות השוטפת שלו.
מהו רווח תפעולי?
רווח תפעולי מודד את האפקטיביות ואת הרווחיות של עסק בהתבסס על פונקציות הליבה העסקיות שלו. החישובים של הרווח התפעולי לא כוללים ניכוי ריבית ומסים, ובשל כך נקרא לרוב רווח לפני מס. ערך זה לא כולל רווחים מעסקים נלווים. מדובר אודות דרך מדויקת לקבוע את הצלחת העסק. אפשר לקבוע ללא כל בעיה את רווחיות העסק באמצעות חישוב של הרווח התפעולי. כמו בכל עסק, קיימות הוצאות על בסיס יומי, אשר שומרות על תפקוד טוב של העסק. כפועל יוצא, הרווח התפעולי מהווה אינדיקטור פנטסטי למצוינות פיננסית בעסקים.
כשמדברים על רווח תפעולי, מדברים על הרווח שמתקבל לאחר שמחסירים תא עלויות התפעול, מהרווח הגולמי. נשמע מורכב? כבר נפשט. ראשית כל, עלויות התפעול, הן עלויות הפעלת השירות/מוצר, בין אם מדובר בעלויות מנהליות, כמו מזכירות, שכר לבכירים, וכיוצא בזה. אפשר גם שמדובר יהיה בעלויות שיווקיות: פרסומות, אנשי שיווק, קמפיינים וכד’. על כן, כל דבר שהוא מחד קשור לניהול העסק, ומאידך להצלחת המוצר.
על כן, אלו הן העלויות התפעוליות, שאפשר להכניס פעילויות רבות לתוך הקטגוריה הזאת. את העלויות הללו, מחסרים מן הרווח הגולמי. כלומר, אם יש לנו רווח גולמי על סך מיליון ₪, ועלויות תפעוליות על סך חצי מיליון ₪, הרווח התפעולי הוא חצי מיליון ₪.
מהו הרווח הגולמי, לצורך העניין? הרווח הגולמי, הוא חיסור עלויות הייצור והמכירה, מסך המכירה הכולל. כלומר, אם מכרנו מוצר ב-2 מיליון ₪, ועלה לנו מיליון ₪, לייצר אותו (כולל לשלם משכורות לכל העובדים שהיו אמונים על ייצורו), יש לנו רווח וגלמי בסך מיליון ₪ (2 מיליון, פחות מיליון, שווה מיליון ₪). כך שבדוגמה הזאת, יש לנו מיליון ₪ ברווח גולמי, ואם נחסר ממנו את עלויות התפעול, כמו בפסקה הקודמת (חצי מיליון ₪ עלויות תפעול), נגלה שהרווח התפעולי הוא חצי מיליון ₪ גם כן (מיליון פחות חצי מיליון שווה חצי מיליון).
כך שאם הרווח הגולמי בסך הכל משקף לנו את הרווחיות הבסיסית של המוצר/שירות, עוד לפני שהתייחסנו רווח התפעולי (ולרווח הנקי: לאחר מיסים וכד’), הרי שהרווח התפעולי מאפשר לנו לדעת יותר בוודאות ובבהירות, כמה כסף נטו החברה הרוויחה (אם כי עדיין לא מדובר ברווח נקי, או בשורת הנטו; אך זה מתקרב לשם).
מה זה רווח תפעולי ואיך חושפים אותו?
באופן עקרוני, לאחר שמחסרים מהרווח הגולמי את ההוצאות של התנהלות העסק השוטפת, בין אם מדובר בהוצאות מים, חשמל, פרסום, שיווק, הוצאות משרדיות (כמו שכירות על המשרד, כיבוד, ושלל דברים קשורים), משכורות לעובדי הנהלה, וכיוצא בזה – אפשר לגלות ולחשוף את הרווח התפעולי.
מה אנחנו יכולים לעשות עם שורת הרווח התפעולי (הנקראת גם רווח מפעולות רגילות)?
ראשית, אנחנו יכולים לבדוק כמה יעילה החברה בפעולתה. כיצד נוכל לעשות זאת? אם יש לנו מדדים של רווח תפעולי מתקופות אחרות של החברה, או מדדים להשוואה מול חברות אחרות במשק, אנחנו יכולים לראות באם הרווח התפעולי עלה או ירד, באם יעילות החברה היא במידה מספקת ואם חלה בה תנועה בתקופה זו או אחרת.
אם לדוגמה, ברבעון א’, לשנה מסוימת, היה הרווח התפעולי מיליון ₪, בעוד שברבעון ב’ לאותה שנה היה הרווח התפעולי 2 מיליון ₪, בעוד שהרווח הגולמי היה זהה – הרי שהחברה הפחיתה מעלויות התפעול שלה כמיליון ₪. וייתכן שהיא עשתה זאת דרך התמקדות בפעולות החשובות והרלוונטיות לשגשוג העסק, מה שיכול להראות שהיא העלתה את רמת פעילותה. מנגד, אם הרווח התפעולי יורד, ייתכן שהדבר מצביע על התנהלות כלכלית שאפשר לשפר.
הכנסות, רווחים וכספים זמינים
באופן עקרוני, נרצה לציין גם שהרווח התפעולי של החברה, איננו הרווח הנקי שלה. כדי לחשב אותו, יש עניין לחשב מסים והחזרי הלוואות אם ישנם. אם כי, הרווח התפעולי של החברה, קרוב יותר לתזרים ההכנסות הממשי שלה (נטו), מאשר הרווח הגולמי, או הסך הכולל של מחזור ההחלטות.
דבר נוסף שחשוב לשים לב אליו, הוא באם הרווחים התפעוליים משקפים הכנסות אמיתיות, או חוזים פעילים. כלומר, אם לדוגמה יש לקוחות שאמורים לשלם, כי יש הסכם שכך יקרה, אך טרם קרה – ייתכן שהנתונים משקפים מציאות שטרם התרחשה, וכספים שטרם הצטברו בקופה. על כן, באם מסתמכים על דוחות חשבונאיים כדי לזהות את מצב הנזילות הכספית בעסק ברגע נתון, ייתכן כי כדי לדעת בדיוק ובבהירות בכמה כסף באמת מדובר, כדי שיהיה ניתן לקבל החלטות פיננסיות נבונות יותר בהמשך הדרך.
למעשה, יש חשיבות מרובה לבחינת מצב הכספים הנוכחיים בבית עסק ברגע נתון, כי על בסיס זה אפשר לקבל החלטות מושכלות בהמשך הדרך. באם ידוע שבקופת העסק יש מיליון ₪, בעוד שסך ההוצאות הצפויות לרבעון מסוים הוא מיליון וחצי ₪, הרי שהדבר מרמז על הבקשה להגביר את הכספים שנמצאים בקופת העסק.
או לחילופין, לקזז ולצמצם בחלק מההוצאות הצפויות. עצם כך שהדבר ידוע מראש, באשר למידת הכספים המתבקשת כדי לבצע אי אילו פעילויות עסקיות – אפשר לתכנן נכונה, בטרם עת, את מידת ההוצאות המתבקשת של עסק ברגע ובתקופה נתונה. על כן, שורת הרווח התפעולי יכולה לתת מידע מסוים על רווחיות של חברה, אך לא בהכרח על מידת הכספים הזמינה לחברה ברגע נתון, ועבור כך יש עניין להיוועץ בדוח תזרים מזומנים, וכיוצא בזה, כדי להיות בבהירות לגבי המצב הכלכלי של בית עסק ברגע נתון.
ההיבטים אשר תורמים לרווח התפעולי –
– הכנסה.
– עלות טובין שנמכרו.
– הוצאות כלליות ומנהלתיות.
– פחת נכסים .
מה אינו נכלל במסגרת רווח תפעולי?
הכנסות שלא קשורות לתפקידי ליבה עסקיים, לא יחושבו למשוואת רווח תפעולי. הרווח התפעולי מביא בחשבון רק את ההכנסות וההוצאות אשר קשורות לניהול עסק על בסיס יומי. לעיל מוצגים כמה אי הכללות ממשוואת הרווח התפעולי –
– הכנסות מהשקעות.
– ריבית על התחייבויות חוב.
– מכירות נדל”ן.
– מכירת ציוד ייצור.
– הכנסות ממסים.
– התאמות חשבונאיות.
– פסקי דין משפטיים.
– עסקאות חד פעמיות.
– סעיפי דוח רווח והפסד שלא קשורים לתפקידי ליבה.
כיצד ניתן לחשב רווח תפעולי?
כעת, בתום שהוגדרו ההכללות של חישוב רווח תפעולי, יהיה קל יותר לקבוע איך אפשר לפתור את המשוואה המתמטית. הנוסחה לחישוב הרווח התפעולי הינה כלהלן –
רווח תפעולי = הכנסות תפעוליות – עלות טובין שנמכרו – הוצאות תפעול – פחת – הפחתות.
מה הם היתרונות של רווח תפעולי ?
באמצעות החישוב של רווח תפעולי של העסק, מוסדות פיננסיים ובעלי עניין עשויים להבין באופן מיטבי יותר את ניהול העסק. מדובר אודות אינדיקטור מצוין לאפקטיביות של בית העסק ולדרישה הכוללת למוצרים שלו. קיימים בני אדם אשר מתייחסים לרווח התפעולי כמדד עקיף לאפקטיביות מפאת הסיבה שהינו מראה איך הוא פועל מדי יום. בעלי עסקים אשר תרים אחר הדרך הכי מיטבית עבור הצגת תחזית כספית של בית העסק שלהם נוטים לבחור לפרסם את הרווח התפעולי על פני רווח נקי בשל כך כי הינו לא כולל את תשלומי הריבית והמיסים.
מה הם החסרונות של רווח התפעולי?
בעלי עסקים אשר מקדמים את שוליו של רווח תפעולי שלהם מסתכנים בסופו של דבר בהפסדים במידה והם משלמים על מספר חובות והפסדים נטו. בשל כך כי העשייה העסקית שנלווית לא מתבטאת במספרים, שולי הרווח התפעולי של עסקים עשויים לבלבל את השותפים הפיננסיים שלהם. הרווח התפעולי לא מהווה אינדיקטור לתזרים המזומנים או לשווי הכלכלי. במידה ועסק צומח במהירות, באופן זה אף עלות המכירות וההכנסות גדלה. הרחבת ההוצאות הכלליות יכולה להפחית את שולי הרווח התפעולי.