מהו תזרים המזומנים של העסק שלנו?
במילים פשוטות, תזרים המזומנים הוא סקיצה, רעיון מסוים, על הכסף הנכנס, אל מול ההוצאות היוצאות. כלומר, אם נפתח חדשות ונסתכל במזג האוויר, אז נקבל רעיון מסוים על היום של מחר. מה יהיה מזג האוויר, הטמפרטורה, וכיוצא בזה. באופן דומה, תזרים המזומנים, יכול לספר על “מחר”, מה יהיה, מבחינת האיזון הפיננסי. באם לדוגמה אנחנו יודעים שיש חוזים חתומים, ועל כן יש סכומים שצפויים להיכנס על סך מיליון שקלים חדשים, בחודש הקרב – הרי שיש לנו רעיון מהם הכספים הנכנסים. באם לדוגמה, אנחנו יודעים, שאנחנו משלמים על הוצאות משרד, חשמל, תחזוקה, ייצור וכיוצא בזה, סכום של משהו כמו מאה אלף שקלים חדשים, בחודש הקרוב, אזי שתזרים המזומנים משקף מצב של מיליון שח בהכנסות אל מול מאה אלף שח בהוצאות, ואנחנו יודעים כמה כסף זמין לנו, בחודש הקרוב – על כן, התזרים: זרימה, של המזומנים: זמין. זרימה זמינה, ניתן להגיד.
אלא שבמקום לתכנן על בסיס חודשי, ולצפות חודש בחודשו, אפשר שתזרים המזומנים יהא על פני טווחי זמן ארוכים יותר, כמתבקש. כך ניתן לתכנן את דוח תזרים המזומנים, על בסיס ההכנסות הצפויות, כמו גם ההוצאות.
דוח תזרים מזומנים מורכב מהכנסות והוצאות צפויות
ההכנסות בדוח תזרים המזומנים, הן פועל יוצא של הכסף שנכנס לעסק, בין אם מדובר במחזור המכירות או במקורות מימון אחרים. בעוד שההוצאות בדוח תזרים המזומנים, הן עניין של העלויות השוטפות, כמו תשלומים לספקים, לעובדים (משכורות), ארנונה ושכר דירה, חשמל וכיוצא בזה.
המטרה של דוח תזרים המזומנים, הוא לתת תמונת מצב – מהי המסגרת. האם אנחנו מכסים את התשלומים שאנחנו משלמים, כלומר, במצב פיננסי בריא, ולתמוך אותנו להתנהלות פיננסית תקינה. כלומר, באם ידוע לי שאני מסיים את החודש עם רווח של 900 אלף שקלים, אני כנראה לא אתחייב למחזור הוצאות של מיליון שקלים חדשים, שכן קל לי לראות שזה לא “במסגרת” של זרימת הכסף, הזמין לי כעת. כך שאפשר לתכנן מתוך התבוננות בקרקע, מה נכון וטוב ברגע נתון.
כך שאם נסכם, דוח תזרים המזומנים מציג לפנינו את הנתונים הבאים:
הכנסות ממחזור מכירות
הוצאות חשמל
הוצאות השכרת/רכישת מבנים
הוצאות תפעול רכבים, משרדים וכיוצא בזה
הוצאות על משכורות עובדים וכיוצא בזה
החזרי תשלומים על הלוואות עסקיות
וכן הלאה.
כמה כסף זמין ולאיזו מטרה?
באופן כללי, דוח תזרים המזומנים, מציג בפנינו את מצב הנכסים הנזילים שלנו. כך קל לנו יותר לעבור עם הנכסים הנזילים, עם הכסף הזמין – כך שאנחנו יודעים כמה כסף זמין, ויכולים למנף אותו עבור הדברים החשובים באמת, אלו שנמצאים בעדיפות – מבחינת התוכנית העסקית שלנו.
הרי, אם יש לנו תוכנית עסקית, סביר שאנחנו מודעים לחזון של העסק שלנו, ועל כן למשימות שיעזרו לנו להגשים אותו – ועל כן ברגע נתון אנחנו יכולים לדעת מהו הצעד הנכון הבא, זה שישפיע על סך הגדילה המהותי והמשמעותי ביותר עבור העסק, ולהשקיע רק את סכום הכסף המתבקש כדי לעשות את אותו צעד-הבא. ובמצב זה, גם אם יש סכום נזיל מינימלי ברגע נתון, ניתן יהיה לצבור אותו עד שיהיה מספיק כסף כדי לקחת את הצעד-הבא, ולמנף את ההשקעה לצמיחה איכותנית, ממוקדת ומחושבת מראש, על בסיס מה שנדמה שיקדם את החברה לצעד הבא שלה.
כך שאנחנו מחזיקים בראש גם מה שהחברה באמת צריכה ורוצה כדי להתקדם, וגם את הסכום המתבקש להשקיע בצעד זה. מתוך כך שאנחנו מנהלים דוח תזרים מזומנים, אנחנו יכולים לצפות מתי יהיה מספיק כסף, על פני להסתמך “שמתישהו יהיה”, “נסתדר איכשהו”, וכיוצא בזה. כמו גם, ניתן יהיה להסתמך על מחזור ההכנסות הטבעי של החברה, כדי להשקיע בפעילויות פנים ארגוניות ועסקיות שונות, כיוון שאפשר לדבר, או לשערך – מתי יהיה זמין סכום כסף מסוים, וזה מאוד יכול לעזור בהתכוננות לעתיד, לרגע המתאים לקחת פעולה.
תכנון נבון וחכם להמשך הדרך
דבר מה נוסף שיכול לנבוע מכך, מעצם הידיעה “שיש לנו את סכום הכסף” הנכון והמתבקש כדי להמשיך הלאה, הוא שאנחנו לא מסתמכים על הבנק ועל מקורות מימון חיצוניים, אלא מחכים בסבלנות לרגע הנכון – ואנחנו בבקרה על זה כי אנחנו יודעים מה קורה עם הכסף של החברה, ואנחנו יודעים מה הצעד הבא שאנחנו באמת רוצים לעשות.
כך שבאם רוצים למנף את צמיחת העסק, אין טעם להתחיל לקחת הלוואות – אלא פשוט לתכנן את הפעילות העסקית להמשך. כולל חישובי תשלומי מס, תכנון מלאי (אם ישנו), תשלומים ועלויות תפעול – כך שאנחנו יודעים כמה כספים מתבקש כדי לתפעל ולהרחיב את הפעילות העסקית, ומה מתבקש כדי לצמוח ולהרחיב אותה.
באם תרצה עזרה בגילוי תזרים המזומנים שלך, או בהכנת דוח שכזה, נשמח לסייע – כמו גם להרחיב על פרספקטיבות מסוימות שאנחנו עובדים לפיהן בחברה שלנו – מוזמן ליצור קשר ונדבר, תודה על קריאתך.