רוחות של שינוי
בכל פעם, כשאני נכנס לתהליך של ליווי מנהלים לשיפור הביצועים העסקיים שלהם, אני חווה מחדש את הקושי והקונפליקט שמלווים את תהליך השינוי. אחרי שנים של ליווי תהליכי שינוי אישיים וארגוניים, אני מצליח להבין יותר את הקושי שבתהליך. מצד אחד, האדם מבין היטב כי בדרך הקיימת יש בעיה וצריך לנטוש אותה. ומצד שני, הדרך החדשה אינה מוכרת וקיים חשש מפני הלא- נודע. בנקודה קריטית זו עולות שאלות ותהיות: למה בכלל לשנות?
אין ספק שהדחף האנושי להשיג עוד ואחרת קיים בנו משחר האנושות. מאז טעם האדם מפרי עץ- הדעת, נגזרה עליו ההבנה כי חייו הם זמניים ויגיעו לסופם במוקדם או במאוחר, הבנה שחסרה לשאר בעלי- החיים. ההבנה כי זמננו קצוב הולידה את היכולת להשוות בינינו לבין הסובב אותנו ואת הדחף הבלתי- פוסק להשיג ולשפר מצבנו עוד ועוד ביחס לאחר. ומכאן המסקנה כי, המניע אותנו לשנות ולשפר מצבנו היא – התחרות.
כבר בגן- הילדים נתאמץ מאוד להוכיח להורים ולגננת כמה מוכשרים אנחנו ונעשה כל שביכולתנו כדי לסחוט מחמאות ותשומת- לב. כך גם בבית- הספר, בצבא ובאוניברסיטה. כך גם המדענים המובילים ביותר מרגישים את הדחף לדעת ולגלות יותר, על העולם שבו אנו חיים, לפני מישהו אחר ולפני שיקרה משהו שלא ידענו עליו קודם. למעשה, רגש התחרותיות הוביל, וממשיך להוביל את האנושות לביצועים טובים יותר. ניתן לומר, כי בזכות כך חיינו קלים וטובים יותר. אנחנו חיים יותר שנים מאי- פעם, החיים בריאים יותר, עם פחות מחלות, ובסך- הכול ניראה כי אנו מאושרים יותר מאשר אלו שחיו כאן לפני מאות, אלפי ועשרות- אלפי שנים.
באותו מובן, המניע ארגונים עסקיים לשנות דרכם ולהשתפר, היא התחרות. ארגון שקופא על שמריו ואינו פועל כדי להתחדש ולהשתפר, ימצא עצמו משתרך מאחור בטור המתחרים הרלוונטיים לענף, עם רווחיות הולכת ונגמרת עד למצב חידלון. גם מי שחושב שהוא פועל באופן בלעדי ומונופוליסטי באוקיאנוס רגוע ושליו יגיע מהר מאוד ליום שבו יקומו ויצוצו המתחרים מכל עבר.
ואז נשאלת השאלה, מתי ליזום שינוי? האם כשמצבנו העסקי והביצועים משביעי רצון או רק כשהמשבר בעיצומו? דומה המצב לאדם שמחליט על שינוי אורח חייו הבריאותי ומתחיל להתאמן ולאכול נכון. החלטה נבונה, ללא ספק, אך יש מי שיעשה זאת כשכוחו עדיין במותניו והוא יכול לרוץ ולהתאמן ולהביא אליו את הבריאות, לעומת אחר שיתחיל זאת רק אחרי התקף- לב או בדיקת לחץ- דם מעוררת דאגה, ואז כבר לא בטוח שהגוף יכול לסחוב אימונים. כמובן, ההבדלים קיימים בין האנשים השונים. יש את אלה שמנהלים את המצב, והם מייצרים מצבים לפי תכנון ושליטה, לעומת אלה שהמצב מנהל אותם, ואין להם שליטה על מה שקורה איתם או עם סביבתם. אותם אנשים על סוגיהם השונים, הם אלה אשר מנהלים עסקים ושיוזמים את תהליכי השיפור. יש את השולטים ויוזמים שיפור עוד במצב שבו העסק במצב פיננסי טוב, כשניתן להוביל שינוי תחת בקרה וניהול מיטבי. לעומת אלה שימתינו, ללא תכנון וללא שליטה ובקרה, עד למצב שבו כבר אין יכולות פיננסיות וניהוליות להוביל שינוי בריא, ואז יתכן מאוד שכבר מאוחר מדי.
אם- כך, לסיכום, התחרות טבועה בנו ומניעה אותנו אל השיפור, וטוב שכך. אולם, מי שמעוניין להוביל את התחרות ולא להיות מובל בה, צריך ליזום פעולות שיפור באופן תמידי ובאופן מקצועי.