כשעסק רוצה לצמוח, להתרחב או פשוט לכסות עלויות “מפתיעות”, הוא יכול לבחור לקחת מימון חיצוני, או לצבור את הכסף בעצמו. לכשהוא רוצה, ומוצא לנכון לקחת מימון חיצוני, יש לו כמובן אפשרות לקחת הלוואה מהבנק. אך לא תמיד הוא רוצה בכך, ולא תמיד הבנק מעוניין. ואז, מה עסק יכול לעשות?
ובכן, בין אם מדובר במצב בו לא רוצים/יכולים לעשות עסקה עם הבנק, ובין אם מדובר ביזמים שרוצים להקים עסק חדש ולא יכולים להציג היסטוריה פיננסית על מנת לקבל אישור הלוואה, כך שייתכן שהמסלול עם הבנק פשוט לא ילך להם – ישנה אפשרות לעסקים וליזמים, לקבל הלוואה בערבות המדינה, שיש לה תנאים מועדפים לקבלת הלוואה. מטעם הקרן לעסקים קטנים ובינוניים.
מה ייחודי או משמעותי בהלוואה בערבות המדינה?
מדובר בהלוואה בנקאית, המתקבלת מאחד, מתוך ארבעה בנקים (שיכולים להיות מזרחי, אוצר החייל, מרכנתיל דיסקונט ולאומי), שהיא כאמור בערבות המדינה. להלוואה זו, יש כמה וכמה יתרונות מעניינים:
מי יכול לקבל ולהגיש בקשה להלוואה בערבות המדינה? כל עסק קטן או בינוני, שהמחזור העסקי שלו אינו עולה על מאה מיליון שקלים חדשים בשנה (כמו גם שלא עומדים נגדו או בעליו הליכים משפטיים דוגמת כינוס נכסים, פירוק חברה והוצאה לפועל), כמו גם שאין לו חובות למדינה, אינו לקוח מוגבל.
מאיזה תחום על העסק להשתייך כדי לקבל אישור להלוואה? לכל התחומים. בין אם מדובר במסחר, שירותים, תיירות, חקלאות, ייצוא, וכיוצא בזה (כמו גם לעמותות שיש בידיהן עניין לביצוע פעולות עסקיות).
ניתן להחזיר אפילו עד חמש שנים
אפשר למצב ביטחונות נמוכים
מי מאשר את ההלוואה? המדינה. מי נותן בטחונות? המדינה.
ריביות: נמוכות. ייתכן אף שיהיה מדובר בהלוואה בריבית של 2.5-3% פלוס תוספת פריים (משתנה מעת לעת, אולי).
טווח גרייס: תקופה מסוימת בתחילת ההלוואה, אולי חצי שנה, שניתן במהלכה שלא להחזיר את ההלוואה.
לא נכללת באובליגו, על מה שמשתמע.
ניתן לבקש עד חצי מיליון ₪: בין אם לפתיחת העסק, או לטובת השקעה ומימון השקעות של עסק קיים.
ניתן לחילופין, לבקש עד 8% מהמחזור של השנה הקלנדרית האחרונה (הסכום הגבוה מבין שתי האפשרויות).
מסלולי ההלוואות השונים
על פניו, אילו סוגים של הלוואות, ניתן לקחת ולקבל, במסגרת הלוואה בעברות המדינה?
ובכן, הדבר מתחלק למסלולים שונים. אם נדבר על יזמים שמקימים את העסק החדש שלהם, הרי שאפשר לדבר על כלי מסוים שיכול לעזור ליזמים לקבל מימון עוד לפני שמקבלים התחייבויות וסוגרים הסכמים כלכליים, כדי לתמוך אותם ברמת ההון הרצוי והמבוקש להקמת העסק והמיזם שלהם. במסלול ספציפי זה, על היזם להביא הון עצמי של כ-10% מהסכום המשותף, כדי לקבל אישור להלוואה.
ואם נדבר על אנשים שכבר יש להם עסק, ואף עסק רווחי, שמבקשים עזרה בתזרים המזומנים שלהם, יש את שנקרא לו מסלול “הון חוזר”, לבעלי עסקים שמבקשים עזרה במסגרת האשראי והמימון של העסק שלהם. כאן, מתבקש שהעסק יציג תוכנית עסקית, שתשקף את יכולת ההחזר של העסק (הן כדי לחזור לרמה רווחית, והן כדי לבטח שתשלומי ההלוואה יוחזרו, לבטח). על כן, באם מדובר על עסק שנקלע לאתגר, אך נדמה שמדובר באתגר זמני, כמו גם (או ש…) העסק נמצא בתהליך של ליווי עסקי שמאפשר שיקום של התנהלות כלכלית “לא-נכונה/יעילה”, אפשר שהלוואה תאושר, אם כי כמובן – זוהי לא התמונה המלאה, ובעת ייעוץ על הנושא אפשר שיתגלו פרטים נוספים הנוגעים למסלול זה.
מסלול נוסף שניתן לדבר עליו, הוא זה שמאפשר לבעלי עסקים להשקיע בעסק שלהם. בין אם מדובר בהשקעה במלאי, במעבר ושדרוג מקום העסק (לטובת צמיחה בריאה ונבונה), בציוד, וכיוצא בזה. עסקים שרוצים לצמוח, יכולים לעשות שימוש בהלוואה זו – ועקב כך שהם כביכול באמת רוצים לצמוח, אזי שהם מביאים דמי נכונות של השתתפות עצמית בגובה 25% (או כך) מגובה ההלוואה המבוקשת.
עם זאת, קיים מסלול משולב, של אלו שרוצים את הלוואה משתי הסיבות הקודמות שציינו: שדרוג העסק והשקעה בו, כמו גם תמיכה בכיסוי הוצאות. ולבסוף, קיים גם מסלול נוסף, שאפשר לכנות אותו המסלול המהיר: כאשר מדובר כאן על הלוואה של עד 100,000 ₪, לטובת עסקים שהמחזור השנתי שלהם לא רב משלושה מיליון שקלים חדשים.
על כן, מסלולים אלו, או מסלולים נוספים שייפתחו עד לרגע שתקרא את שורות אלו, יתאפשרו לאי אילו אנשים, שיימצאו לנכון להגיש בקשה לקבלת הלוואה בערבות המדינה. עבור כך, יש מספר הכנות מקדימות, כמו תוכנית עסקת מתאימה, וענייני בירוקרטיה כדי לאסוף את האישורים המתאימים, וכיוצא בזה. נדמה שאחד המפתחות להצלחה ולאישור הבקשה להלוואה בערבות המדינה, היא עיגון התכנית העסקית בנתונים פיננסיים, כמו גם סיבות אחרות שיכולות לשחק, בהתאם להקשר.
כל שהצגנו, כמובן, איננו התמונה המלאה. ובאם ברצונך להתייעץ ולראות מה עוד יכול להתאפשר לך במסגרת הלוואה בערבות המדינה, הרי שנשמח לעזור כמיטב יכולתנו. אנא השאר לנו פרטים ונעלה לשיחה, כדי לבדוק מה נוכל ליצור יחדיו, תודה על קריאתך.