נטפליקס החוק הוא שאין חוקים
מי שעוקב כבר הרבה זמן אחרי השיעורים היומיים יודע שאני מאוד אוהב ללמוד.
אני תמיד צוחק שאני אומר שמאז שעזבתי בית ספר לא הפסקתי ללמוד ולכן אני דואג להשקיע כל יום לפחות שעה בקריאה או האזנה לספר שמעניין אותי.
וכשיצא הספר NO RULES חוקים לאין חוקים של נטפליקס, אמרתי ואו אני חייב ללמוד את זה.
םנטפליקס הם הצלחה מטאורית ,אבל אכזבה של ספר.
אני מצטער להגיד לכם אכזבה של ספר, אבל זה סובייקטיבי זה רק מבחינתי ואני אסביר למה למרות זאת אני אתן את הערך הכי גדול שכן קיבלתי מהספר.
כשרכשתי את הספר הייתי בטוח שאנחנו הולכים לדבר כרגע על ההצלחה השיווקית.
הרי נטפליקס פרוסה בכל העולם, הצלחה מטאורית, המניות שלה הם שוות הרבה יותר כסף מעסקים שקמים עשרות שנים לפניהם.
למעשה כל הספר עוסק רק בתרבות הארגונית כנראה הם לא רצו לחשוף את הסודות העסקיים והמסחריים שלהם ורק דיברו על מה בעצם השוני ארגוני.
אז אם בזה עסקינן אני רוצה לקחת מודל סוים שיכול להתאים גם לעסק שלכם, והאמת יש מה ללמוד מזה כי נטפליקס באמת פרוסה בהרבה מאוד מדינות בעולם ויש משהו אחד במודל הארגוני שלהם שהם עושים שונה ואם מישהו עושה שונה משהו והוא מצליח אז אולי כדאי שנלמד מזה.
נטפליקס טוענים שכל המודלים האירגונים בארגונים גדולים ולא משנה אם זה ארגון גדול זה יכול להיות שלושה או ארבעה עובדים זה גם תכף לארגון שלכם.
זה מודל הפירמידה, זאת אומרת העובד הזוטר שהוא רוצה לעשות משהו שונה ממה שבדרך כלל מקובל או ממה שמוגדר לו בתפקיד הוא צריך לפנות למי שמעליו שמי שמעליו לא יודע בוודאות התשובה או רוצה לכסות את הישבן שלו הוא פונה לזה שמעליו עד שבסוף כל ההחלטות מגיעות למנכ”ל ולמעשה אנחנו חיים בארגון של פירמידה שכל פעם מישהו שואל את זה שמעליו.
לעומת זאת בנטפליקס הם מאמינים במודל שנקרא מוד העץ, מה הוא מודל העץ הייתי צריך לחכות עד לפרק 10 האחרון ולשמוע מעל 10 שעות של הקלטה כדי להבין מה הוא מודל העץ אז אני אחסוך לכם אחרי שתי דקות .
המסקנה היא מאוד פשוטה מודל העץ אומר שההנהלה היא השורשים ולמעשה העובדים הם הענפים והגזע שצומח וכשהגזע יציב בזכות השורשים הענפים יכולים לצמוח לגבהים מאוד מאוד גדולים.
יש בזה הגיון ,בעצם כל הספר מסביר את התיאוריה איך נותנים חופש לעובדים.
אני אתן לכם כבר דוגמה אבל עכשיו אתם מבינים למה קוראים לספר החוק שאין חוקים. נטפליקס, למעשה באו ואמרו אנחנו מבטלים את כל החוקים בארגון וניקח דוגמה אחת פשוטהבספר הם סוקרים הרבה מאוד נקודות , אני חושב שזו דוגמה מספיק בולטת ומאפיינת.
הם אומרים את הדבר הבא, לפני זה שמרדו בחברות הייטק היה נהוג ועדיין נהוג בחברות הייטק יש מה שנקרא הוצאות נסיעה וכל אחד יכול להגדיר, האם מותר לו מחלקה ראשונה, אם הוא חייב לסוע בקואוצ’, במחלקת תיירים, מה העלויות וכן הלאה.
אז הם החליטו שאין יותר חוק, שכל אחד יכול להזמין לעצמו את הכרטיס טיסה וכל אחד יכול לטוס איך שהוא רוצה.
למעשה הם אמרו בוא נבטל את החוקים ונשאיר לעובדים את החופש המוחלט.
הובחן זה הסתבר כמשהו לא טוב, למה זה הסתבר כלא טוב סמנכ”ל כספים שלהם יום אחד נסע יש להם ישיבות רבעוניות וכשהוא טס טיסה של כמה שעות מהמקום שבו הם היו אז הוא יצא שהוא עבר דרך המחלקה הראשונה וישבו שם איזה שלושה עובדים זוטרים בנטפליקס שכולם הזמינו ואיך לא, מחלקה ראשונה והוא שהוא למעשה בחיר הוא סמנכ”ל כספים של החברה הלך לשבת במחלקת תיירים הוא אמר אין שום הצדקה בטיסה כל כך מחלקת עסקים. למעשה להם לא היה אכפת כי הם ביזבזו את הכסף של הארגון ומהר מאוד הם הבינו שאם אין חוקים לגמרי זה לא ממש טוב, אז הם חוקקו מדיניות חדשה שאמרה אתה יכול לטוס איך שאתה רוצה כל עוד זה לטובת הארגון ,זאת אומרת יש לך מצגת שאתה צריך להעביר למחרת וזה טיסת לילה ואתה חייב לישון טוב טוס מחלקת עסקים אין שום בעיה.
אלב אם זה טיסה קצרה זה לטובת החברה שתראה איך אתה חוסך לה כסף ובסוף החוק הפך להיות שהחוק הוא תעשה מה שאתה רוצה כל עוד זה לטובת החברה.
אז בסופו של דבר המסקנה היא שיש חוקים אבל קצת ויותר מדי חוקים זה לא טוב כי אתה מצר את צעדייהם של העובדים.
ובמקום לעבוד במודל של עיררכייה אירגונית בפירמידה כמו הפרעונים, צריך לתת חופש לעובדים שלכם, צריך לתת להם לצמוח בעצמם.
אם אנחנו מה שנקרא העבדים בין פרעה ממש לקראת פסח, אז אולי אף אחד לא יחשוב על שום דבר חדש ואף אחד לא מנסה שום דבר חדש.
אבל אם אנחנו נהיה במודל העץ ורק ניתן בסיס טוב לעובדים וניתן להם לפתח דברים משלהם ולחשוב בעצמם הם יביאו לגבהים חדשים בדיוק כמו נטפליקס.
אז זה היה תמצות הספר בחמש דקות , בכל אופן אם יש ביניכם יועצים ארגונים שיש להם ממש פטיש לנושא אתם מוזמנים לרכוש את הספר הוא לא מזמן יצא, אנחנו נתראה בשיעור של מחר ביי ביי
0:01:01