קשה לי למצוא מנהלים טובים שיחזיקו לאורך זמןH98

אלעד הדר ELAD HADAR

תוכן עניינים

קשה לי למצוא מנהלים טובים שיחזיקו לאורך זמןH98

שוק העבודה בישראל רווי בחיפושים נואשים אחר מנהלים שיחזיקו לאורך זמן, ורבים מתייאשים. אבל הבעיה האמיתית היא לא למצוא מנהלים, אלא להפוך אותם לכאלה. כאן נכנסת לתמונה חשיבותה של הכשרת מנהלים.

מדוע קשה למצוא ולשמר מנהלים טובים?

שוק העבודה מלא באתגרים, ואחד הגדולים שבהם הוא מציאת מנהלים איכותיים שיחזיקו לאורך זמן. לעיתים קרובות, אנחנו נופלים למלכודת המחשבה שמנהלים טובים הם פשוט "נולדו כאלה", עם יכולות מובנות וידע אינטואיטיבי בניהול.

אבל המציאות מורכבת יותר. אף אחד לא נולד מנהל מושלם. יש ציפייה לא ריאלית שהם יגיעו עם כל הכלים והפתרונות, וזה פשוט לא עובד ככה.

הבעיה מחריפה כשאין השקעה אמיתית בזיהוי פוטנציאל ניהולי מתאים מההתחלה. במקום לבחון לעומק את הכישורים והיכולות הנדרשים, לעיתים קרובות אנחנו מסתמכים על ניסיון קודם בלבד, בלי לוודא שיש מאחוריו את בסיס הידע הניהולי הנחוץ.

מעבר לכך, חסרות תוכניות הכשרה ופיתוח מותאמות. אתה לא יכול פשוט לזרוק מישהו למים ולצפות שהוא ישחה. צריך להעניק להם את הכלים. וזו בדיוק הנקודה הקריטית.

במקום להקצות תקציב וזמן ל-הכשרת מנהלים שתבנה אותם, רבים נמנעים מכך. זו טעות יקרה.

"אי אפשר לקחת חייל ופשוט בגלל הניסיון שלו בתור לוחם לצפות שהוא יהיה מפקד בלי לקבל הכשרה."

זו ההקבלה המושלמת. למה שנצפה ממנהלים את מה שלא נצפה מקצינים? זה לא עניין של תכונות אופי בלבד; זו למידה. צריך בית ספר למנהלים, בדיוק כמו שיש בית ספר לקצינים.

  • לא: מסתמכים על ניסיון בלבד.
  • כן: מעניקים כלים חדשים ועדכניים.
  • לא: מצפים מהם "לצוף" לבד.
  • כן: בונים אותם, שלב אחרי שלב.

השקעה בהכשרה זו השקעה בעתיד הארגון. זה ההבדל בין עסק ששורד לעסק שמשגשג.

זיהוי הפוטנציאל הניהולי: לא כל אחד מתאים

שוק המנהלים בישראל נראה לפעמים כמו מדבר שומם, עם מעט מדי "נווים" אמיתיים. אבל האמת היא שלא תמיד הבעיה היא היעדר מנהלים, אלא היעדר זיהוי נכון של הפוטנציאל הגלום באנשים מסוימים. הגישה הרווחת, לצערי, היא לקחת את העובד הטוב ביותר בתחום המקצועי שלו, נניח, איש המכירות שמביא הכי הרבה עסקאות, ולצפות ממנו להיות מנהל מצוין באופן אוטומטי.

זו טעות קריטית.

להיות עובד מוכשר זה דבר אחד. להוביל צוות, לקבל החלטות תחת לחץ, להקשיב לעובדים ולדעת להניע אותם, זה סיפור אחר לגמרי. אני אומר לך, לא כל אחד נולד מנהל, וזה בסדר גמור. התפקיד שלך, כבעל עסק, הוא לראות מעבר לביצועים המקצועיים הישירים. האם יש פה מישהו שבאמת "מת" להיות מנהל? האם הוא רואה את התמונה הגדולה?

כשאתה מחפש את המנהל הבא שלך, אתה חייב לבחון לעומק:

  • לא רק כישורי ליבה מקצועיים.
  • כן כישורים רכים כמו אמפתיה, תקשורת והובלה.

אלו התכונות שישנו את פני העסק. זה עניין של גישה ושל יכולת להוביל אנשים, לא רק משימות. אם לא תתייחס לזה ברצינות, גם תהליכי הכשרת מנהלים הטובים ביותר לא יחזיקו מים. אתה מחפש עמוד שדרה. אתה צריך מישהו עם היכולת ללמוד ולצמוח בתפקיד הניהולי. לא פחות חשוב, הוא צריך לרצות את זה בכל ליבו.

הצורך הקריטי בהכשרת מנהלים

שוק העבודה מלא בבעלי עסקים שמתקשים למצוא מנהלים טובים שיחזיקו לאורך זמן. אבל מנהל? הוא לא נולד. הוא נוצר, מתפתח ומקבל את הכלים הנכונים. אנחנו מצפים שמנהלים יהיו כאלה באופן טבעי, אך זו טעות יסודית.

ממש כמו שבצבא אין קצינים שנולדו קצינים, גם בעולם העסקים, ציפייה כזו אינה ריאלית. חייל מצטיין לא הופך למפקד ללא בית ספר לקצינים. כך בדיוק, עובד מוכשר דורש הכשרה ייעודית למנהלים כדי למלא תפקיד ניהולי. האם נתת למנהלים שלך את ההכשרה והכלים הדרושים?

מניסיוני, הכשרת מנהלים היא המפתח למניעת העברת הרגלים וטעויות מדור לדור. אם מנהל בכיר עושה טעויות, סביר להניח ש"בן טיפוחיו" ילמד וישחזר אותן. לכן, צריך למסד תהליך ברור.

  • לא: לצפות שהם ייוולדו מנהלים.
  • כן: להכשיר אותם באופן שיטתי.

הכשרה זו מקנה להם כלים מעשיים להתמודדות עם אתגרי הניהול השוטפים. היא בונה עבורם מסלול התפתחות ברור, ומבטיחה שהם לא רק ימלאו תפקיד, אלא יצמחו לתוכו. זה לא קורה מעצמו. אתה חייב לייצר את זה. קח לדוגמה בעל עסק בן 55 שהכניס את בנו לעסק. במקום להגיד לו "בוא תהיה צל שלי", הוא דרש תהליך מסודר של הכשרת מנהלים כדי שהבן ייכנס לתפקיד בצורה מקצועית ויעילה. מדובר בהשקעה קריטית.

השקעה בדור ההמשך: המקרה של הבן של בעל החברה

שוק העבודה בישראל מלא עד אפס מקום באתגרים ניהוליים. אבל מציאת מנהלים שיחזיקו לאורך זמן? זה משהו אחר לגמרי.

לא כל עסק מבין את זה, אבל יש מי שכן. לאחרונה, נתקלתי במקרה מרתק שהמחיש בדיוק את הפער הזה. בעל חברה ותיק, בשנות ה-50 לחייו, הגיע אליי יחד עם בנו הצעיר, כבן 24. הוא רצה להכניס אותו לעסק, ולא סתם, אלא לתפקיד ניהולי.

הדבר החכם ביותר שהוא עשה? הוא לא פשוט זרק אותו למים העמוקים. הוא הגיע עם בקשה ברורה: "אני רוצה שתיכנסו לעסק, תעשו תהליך, תיקחו ממני תפקידים ותכשירו אותו". זה ההבדל בין ציפייה לא מציאותית לבין אסטרטגיה ברורה. אני אומר לך, זה המפתח.

הכשרת מנהלים אינה בגדר מותרות. זו השקעה אסטרטגית.

האב הבין שאם הבן יעתיק ממנו, הוא עלול לשכפל גם טעויות. במקום "תצליל אותי", הוא ביקש "בנה אותי". זה יוצר יציבות. זה מבטיח המשכיות.

  • לא עוד "תלמד תוך כדי תנועה".
  • כן ליווי מקצועי צמוד.
  • לא לחזור על טעויות העבר.
  • כן בניית סמכות מנהיגותית מאפס.

אסטרטגיות להכשרה ופיתוח מנהלים אפקטיביים

השוק הישראלי מלא בבעלי עסקים שקמים בבוקר ופשוט לא מוצאים את המנהל הנכון. זה לא רק עניין של מציאה, אלא גם של בנייה. כדי שמנהל יחזיק לאורך זמן ויצליח באמת להוביל, הוא זקוק להכשרה הולמת.

קודם כל, חשוב להבין שאין תוכנית הכשרה אחת שמתאימה לכולם. אתה צריך לבנות תוכנית מותאמת אישית לצרכים הספציפיים של הארגון שלך, תוך התחשבות בפערים ובחוזקות של המנהלים. זהו תהליך.

"אי אפשר לקחת חייל ופשוט בגלל הניסיון שלו בתור לוחם לצפות שהוא יהיה מפקד בלי לקבל הכשרה."

תוכנית כזו חייבת לשלב תכנים תיאורטיים מוצקים עם כלים פרקטיים. סדנאות, סימולציות, משחקי תפקידים, כל אלו יוצרים סביבת למידה אפקטיבית. המנהלים יקבלו את הידע, אבל גם יתנסו בו בפועל, וזה ההבדל הגדול.

אני אומר לך, תרגול משנה הכל.

הכשרת מנהלים אפקטיבית כוללת גם ליווי וחניכה אישיים. מנטור צמוד יכול לעשות פלאים עבור מנהלים בתחילת דרכם. מישהו שידריך, ילווה ויעניק משוב אישי.

מה נכלל בתוכנית כזו?

  • כן – פיתוח מנהיגות אישית.
  • כן – תקשורת בינאישית בצוות ומול לקוחות.
  • כן – ניהול זמן ותעדוף משימות.
  • כן – כלים לפתרון קונפליקטים מורכבים.

רוב החברות מצפות מהמנהלים שלהן שידעו הכל מהרגע הראשון. כאן נכנסת לתמונה השקעה בהכשרה מתמשכת.

האמת, זה לא רק למען המנהל. זה למען העסק שלך.

סיכום

שוק העבודה בישראל מלא עד אפס מקום באתגרים. אבל מציאת מנהלים איכותיים שיחזיקו לאורך זמן? זה משהו אחר לגמרי. במקום לחפש את החד-קרן הבא, כאן מדברים על בנייה וטיפוח של ההון האנושי הקיים, וזה לא פחות חשוב.

האמת? מנהלים הם לא רק עוד עובדים. הם נכס אסטרטגי מהמעלה הראשונה, והם דורשים השקעה מתמשכת. אתה לא יכול לצפות ממישהו לקפוץ למים העמוקים ולשחות בלי שנתת לו קודם שיעורים. יש כאן פער עצום, שרבים עדיין לא מבינים את המשמעות שלו. אני אומר לך, זה המפתח להצלחה ארוכת טווח.

רוב בעלי העסקים מחפשים פתרונות קסם.

אנחנו בונים תוכנית עבודה.

הכשרה מקצועית היא המפתח הבלעדי לשימור מנהלים איכותיים. בדיוק כמו שחייל לא הופך לקצין בלי בית ספר לקצינים, כך גם עובד מוכשר לא הופך למנהל מעולה בלי הכשרת מנהלים ייעודית. זה לא קשור רק לניסיון בשטח, אלא ליכולת לנהל, להוביל, לקבל החלטות מורכבות ולפתח צוות.

השקעה במנהלים היא השקעה בעתיד של העסק כולו.

זו לא הוצאה, זו הכנסה פוטנציאלית. תרבות ארגונית שתומכת בצמיחת מנהלים היא כזו שמבינה את זה. היא בונה מסלולי קידום, מספקת כלים ונותנת למנהלים את הביטחון להתנסות ולצמוח.

"צריך להכשיר את המנהלים שלכם במקום לצפות שהם ייוולדו כאלה או שזה תכונות אופי."

אם אתה מחפש פתרונות מהירים ושטחיים, יש המון כאלה. אם אתה מחפש לבנות עסק יציב, מבוסס על הון אנושי חזק ומקצועי לאורך שנים, הכשרת מנהלים זו בדיוק ההתחלה שאתה צריך.

הרבה פעמים מה שחסר הוא לא עוד מידע אלא ליווי וייעוץ עסקי שמחייב ביצוע.

כפי שמציין אלעד הדר, מי שלא מודד את התהליך לא באמת שולט בו.

שאלות נפוצות

מדוע קשה למצוא מנהלים טובים שיחזיקו לאורך זמן?
פעמים רבות, ארגונים מצפים שמנהלים 'ייוולדו' עם הכישורים הנדרשים או שיתפתחו באופן טבעי, במקום להשקיע בזיהוי נכון ובתוכניות הכשרה ממוקדות שיפתחו את הפוטנציאל שלהם.
האם כל אחד יכול להיות מנהל מצוין?
לא כל אחד מתאים לתפקידי ניהול, וחשוב לזהות את המועמדים עם הפוטנציאל והכישורים הנכונים. גם לאלו, הכשרה וכלים מקצועיים הם קריטיים להצלחה מתמשכת בתפקיד.
מה ההבדל בין ניסיון לבין הכשרה ניהולית?
ניסיון הוא חשוב, אך הוא לא מחליף הכשרה מסודרת. ניסיון עלול להוביל לשכפול טעויות או לדפוסי עבודה לא יעילים. הכשרה ניהולית מקנה כלים, מתודולוגיות וידע עדכני הדרושים למנהל אפקטיבי.
האם כדאי להכשיר מנהל צעיר כמו בנו של בעל החברה?
בהחלט. המקרה מדגים את החשיבות של הכשרה מוקפדת גם לדור ההמשך או למנהלים צעירים. כניסה לתפקיד ניהולי עם ליווי מקצועי נכון תבטיח הצלחה רבה יותר ותמנע את חזרת הטעויות של הדור הקודם.
איך לבחור תוכנית הכשרה למנהלים?
יש לבחון את צרכי הארגון והמנהלים, את הכלים והמתודולוגיות הנלמדות, ואת ניסיון המכשירים. חשוב שההכשרה תהיה פרקטית ותספק כלים ליישום מיידי בשטח.




תפריט נגישות