מה הופך בשלן חובב לשף מקצוען
מה הופך ביצוע טוב למצוין? מה הופך את הניהול לנשלט וודאי יותר? מה הכלי לניהול מקצועני?
לא מעט מנהלים מצליחים יפה מאוד לנהל עסק ולהובילו להישגים יפים מאוד, ללא תכנון ובלי מדדים כמותיים אלא על- פי “תחושת בטן בלבד”. בדרך- כלל, יהיו אלה מקימי העסק אשר הקימו את העסק מאפס, ואין אף חכם שיכול לחדש להם משהו. אבל, כמה מנהלים מוכשרים אחרים שפעלו על- פי תחושת הבטן שלהם לא הצליחו? והאם, באמת, אותו עסק נהדר נמצא בשליטה מלאה? והאם לא ניתן לקדם אותו אפילו יותר?
התשובה לכך היא – רק באמצעות מדידה של הביצועים ניתן לנהל. נאמר כבר כי “מה שלא מודדים לא ניתן לנהל”. ניתן למצוא דימויים רבים ומעולמות שונים מאשר עולם הניהול. כדי להדגיש את ההבדל בין ביצוע “לפי חוש” לבין ביצוע לפי תכנון ומדידה, נמשיל את עולמם של הבשלנים החובבים לעומת השפים המקצועיים.
יכולתם של אנשים להוציא מטעמים מוצלחים ממטבחם, תמיד נתפסים כאתגר בלתי אפשרי. האם המטעמים הללו הם תוצר של ניסוי בערבוב חומרים ללא הבחנה, ואין שום אפשרות שמנה זו תצא פעמים נוספות לעולם באותו מבנה של צורה וטעם? או שכל מנה היא תוצאה של תכנון קפדני מראש, כך שהשף מצליח להריח את טעם המנה עוד לפני שהכין אותה בפעם הראשונה, והביצוע ניתן לחיקוי מלא תוך מילוי הוראות ההכנה.
האמת נעה בין שתי הקצוות. הטבח החובב, בהחלט, מצליח להוציא מנות יפות תוך שימוש בשיטת הבישול הידועה – “לפי הטעם”. “קמצוץ מזה, קורט מזה, ואולי גם קצת מזה – לפי הטעם…”. צורה זו של בישול היא כמו אמנות, לא מכוונת. התוצאה יכולה להיות נפלאה. לעומת זאת, השף המקצוען, מתכנן את צעדיו בקפידה. בוחר ומודד כל מרכיב הנכנס לקדירה, ויודע מראש מה תרומת כל גרגיר לריח, לטעם ולתחושה בתבשיל הכולל. ובהחלט ברור, גם במקרה זה התוצאה היא נפלאה. אם כן, מה בכל- זאת ההבדל בין השניים?
כדי לפעול במקצוענות, אין ברירה אלא לשלוט בפרטים הקטנים ביותר – “אלוהים נמצא בפרטים הקטנים”. יש לפעול, תמיד, מתוך תכנון מפורט וברור לחלוטין. שפת התכנון צריכה להיות כמותית ומדידה, כזו שאין לה פירוש דו- משמעי. כל מרכיב מפורט מבחינת הרכבו, כמותו, מועד ואופן הכנסתו לתבשיל. פירוט המתכון יכיל מידות משקל, נפח וזמן. כאלה שהם חד- משמעיים ואין עליהם ויכוח ועוררין. מה שלא עומד במידה, לא עובר. הלקוח לא יקבל את מה שלא אמור לקבל. ולסיכום, את המנה האינטואיטיבית של החובב, גם שף מקצוען לא יצליח להוציא באותה צורה. אולם, את המנה של השף, גם חובבן יוכל לה. זאת משום שהמתכון מתוכנן, ברור ונשלט.
אם כך, הכלי הבלעדי לניהול ושליטה הם המדדים. היתרונות הבולטים של המדדים:
- ניתן להציב יעדים לשיפור, לפי סדר עדיפות ברור, ובצורה מובנת לכולם.
- ניתן לתכנן קדימה בדיוק ובשליטה.
- ניתן לבקר ולפקח על הביצוע תוך כדי הביצוע וגם בסיומו.
- עצם המדידה גורמת לשיפור. תחקור וניתוח מדדים מביאים מסקנות ושיפור.
- לא ניתן להשפיע על מה שלא מודדים.
בחירת המדדים הנכונים, אופן הפקתם והצגתם חשובה ביותר. בעיקרון , יש לבחור במדדים המשפיעים ביותר על התחום שנרצה לנהל ולשפר. ובכל- מקרה, שווה להתייעץ עם בעלי ניסיון וידע בתחום.
בהצלחה !