באמת שהגיע הזמן לדבר על זה
שנים תסכלה אותי השאלה: למה לקוחות מסוימים מצליחים יותר מאחרים?
איך זה שיש עובדים שללא הכשרה מוקדמת מצטיינים מהר מאד, הרבה יותר מעובדים שלמדו באוניברסיטה, עשו תואר שני או עבדו במקום אחר והם בעלי ניסיון של 11 שנה בתחום? לא הצלחתי להבין מה גורם להבדלים הללו, ופעם אחר פעם ניסיתי לפצח את הנוסחה.
הרי כל אחד רוצה להקיף את עצמו במצליחנים, ויותר מזה, אני לא מכיר אדם אחד שלא רוצה להצליח יותר במה שהוא כבר עושה היום.
מזה 20 שנה שאני מתבונן, לומד, שואל וגם נכשל לא מעט. אחרי לא מעט ישיבות ארוכות אל תוך הלילה, ראיתי שישנם כמה מאפיינים שגורמים לאנשים מסוימים, שאף על פי שיכול להיות שעל הנייר נקודת הפתיחה שלהם נמוכה מאחרים, להצליח הרבה יותר. בטוח שאלתם את עצמכם את השאלה הזו לא מעט, כשהבחור שנראה ממש לא טוב דווקא כן הצליח לצאת עם המלכה של הכיתה, או התלמיד הנכשל של השכבה שלא פתאום פוגש אותך ברמזור במכונית פאר, ואתה שומע שיש לו עסק משגשג ואתה עובד שכיר בעבודה מסריחה.
במהלך שנים רבות אספתי ורשמתי את מסקנותיי, ואני עומד לחלוק חלק מהן איתך, בתקווה שהם יעזרו לך או לסובבים אותך.
ראשית שמתי לב שמי שמצליח בחיים חייב להיות אדם שפתוח להקשיב לכל אדם ללא קשר להשכלתו או מעמדו, כי הוא מאמין שיוכל ללמוד מכל אחד ויש לו את היכולת להבחין בעצמו מה נכון ומה לא, לעומת אנשים שהולכים לפי “כולם אומרים ש…” או “קראתי באינטרנט ש…”
דווקא אלו שפתוחים ומוכנים ללמוד ולהסתכל ולשפוט בעצמם מה נכון ומה לא, הם אלו שמגיעים למקומות שאחרים לעולם יצליחו לדרוך בהם, רק כי כולם אמרו להם שזה לא אפשרי, והמסכנים האמינו להם.
האמת שפעם אחת שמעתי שבמיתון הגדול בארצות הברית, כשאינספור עסקים נסגרו על ימין ועל שמאל ולאנשים לא היה כסף לאכול, הייתה רשת פיצריות איטלקיות שהמשיכה לשגשג ולפתוח סניפים. יום אחד כתב ניו-יורק טיימס הלך לראיין את לורנצ’ו, הבעלים של רשת הפיצריות. הוא רצה לראיין אותו על סוד ההצלחה שלו. כשהוא הגיע לראיון הוא נתקל בבעיה: לורנצ’ו, שהיגר לארה”ב מאיטליה, לא ידע אנגלית. לאחר חיפוש קצר מצא העיתונאי עובד שידע גם איטלקית וגם אנגלית, והוא שאל את הבעלים של הרשת כשאלה ראשונה: “איך זה יכול להיות שהוא מצליח כל כך בזמן המיתון כשכל שאר העסקים סוגרים?” לורנצ’ו ענה לו בשאלה “איזה מיתון? אני לא יודע על שום מיתון”. הכתב הנדהם ענה: “מה? זה כתוב בכל העיתונים!” לרונצ’ו ענה בפשטות: “אני מהגר מאיטליה, לא יודע מילה באנגלית” אז הוא לא קורא עיתונים או שומע חדשות.
למעשה, לורנצ’ו הצליח רק כי לא היה מישהו שיגיד לו שהוא לא יכול להצליח.
הכלל השני שאחלוק אתכם הוא שלמדתי שישנם אנשים שלא באמת רוצים שתצליחו, והבעיה היא שהרבה פעמים הם נראים כאנשים תומכים ואוהבים שרק “אכפת” להם מאיתנו ולכן הם טורחים בנחמדותם “להזהיר” אותנו מלקחת סיכונים, כמו לפתוח עסק או לפצוח בקריירה חדשה, כשבעצם כל מה שמדאיג אותם זה היום בו נהיה יותר מוצלחים מהם.
אחד הקורסים הטובים בחיי עזר לי ללמוד שיש 12 תכונות לאותם אנשים. הזיהוי שלהם מאפשר לך לנפות אותם מחייך, ופתאום נפתחות בפנייך דלתות, ונפרצים מחסומים, בהווה ואף מהעבר.
אני רוצה לתת גם כלל ברזל: תבחנו בעצמכם. אל תקבלו דעות של אחרים, דרשו עובדות, ובעיקר קבלו עצות רק מאנשים שיש להם באמת סטטיסטיקות טובות בחיים. חבר שמייעץ לכם איך לנהל את העסק, והוא בכלל שכיר שבחיים לא היה לו אומץ לפתוח עסק, הוא כנראה לא היועץ האידיאלי. עצות פיננסיות מבחור שבעצמו פשט רגל הן על אותו משקל; ואני מדבר מניסיון. לא פעם שמעתי לקוח בייעוץ אומר: לא הוצאתי פליירים כי חבר שלי אמר שזה לא עובד. כשבררתי מי החבר, הסתבר שהוא שכיר בחברת ביטוח ומעולם לא היה לו עסק – שלא לדבר על קשר לעולם השיווק או הייעוץ.
אני יכול לשבת ולרשום רשימה ארוכה של הפעולות שיהפכו אתכם למצליחים, אך לצערי אין זה המקום. אנסה לחלוק מעת לעת טיפים נוספים, אבל אם הנושא חשוב לך, אני מעביר בקרוב את הסדנה “סודות ההצלחה” ובה אסביר למה אנשים כמו תשובה או דונלד טראמפ הצליחו.
שלך,
מנכ”ל